„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
За реклама използвайте формата за контакт
Искате ли да узнаете и да разберете, как трябва да се казвате?
Натиснете бутона и вижте какво Ви очаква!Advertisement:
Напоследък в България популярни станаха имена, които нямат нищо общо с нашата лексикална система нито пък с бита и културата ни. Модата, повлияна от западната култура, налага все повече малки деца да се казват Джулия, Робърт, Сабрина и така нататък. Дали обаче по този начин не загърбваме традиция, изпълнена със символика и свой собствен чар?

Една част от народните български имена са тези, свързани с пожелание за бъдещето на детето от страна на родителите. За живот и здраве, например, използваме Живко и Здравко със съответните им женски варианти. За сила и храброст- Войно, Бойко, Страхил, Силян, Груди. За качества на характера- Веселин, Ради, Драго, Добри, Мила, Искрен. За физическа красота- Хубен, Лепа, Гиздьо, Ваклин, Къдра, Руси, Румяна, Бела, Младен и пр. Разбира се, от съвременна гледна точка много от тях ни звучат архаично и може би смешно, но считайки, че името определя до голяма степен съдбата на притежателя си, можем да осъзнаем силата им. Как трябва да се казваш?

Друго поверие, в което силно са вярвали нашите прадеди, е, че името защитава, както от смърт, така и от зли очи и всякакви нещастия. Защитните имена се свързват с първобитната вяра в магическата сила на словото. Когато в едно семейство първата рожба умирала, родителите давали на следващата такова име, че да я пази от преждевременна смърт. Имена от този род са Желязко, Кремена, Стоян, Траян и др. Как трябва да се казвам?

В исторически план България е повлияна от множество различни народи и култури- гръцката, римската, османската, сръбската. Именно от техните езици и традиции произлизат някои от имената, запазили се и до днес в страната ни. От гръцкото phil - обичам, харесвам- Филип, а от nike - победа (гръцки) се счита, че идват Николай и производните му имена. Славяните също са оставили трайна следа, например, „люб“ - любов е още една от популярните частици в славянско-българските имена. Какво трябва да е твоето име.

От каквото и да са повлияни българските имена обаче, важно е да ги носим с гордост и родолюбие. Igraigo.com знае как трябва да е твоето име.