„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!
За реклама използвайте формата за контакт
Искате ли да узнаете и да разберете, как се казвате на китайски?
Натиснете бутона и вижте какво Ви очаква!Advertisement:
Символиката на имената е доста силна във всички култури, счита се, че до голяма степен именно то определя съдбата на човека, който го носи. Как се казвам на китайски? В китайската традиция то говори много за притежателя си и никога не се дава случайно. Важно е да отбележим, че при китайците фамилното име е по-важно от собственото и се слага пред него, като израз на уважение пред фамилията.

Как е твоето китайско име? Имената на китайците в древността са били много по-сложни отколкото са днес. При навършване на 20 години за момчетата и 15 години за момичетата, те получавали и официално зрелостно име, което свидетелствало, че вече може да носи цялата отговорност за делата си. Личните имена обикновено имат някакъв символичен смисъл. Някои от тях напомнят за времето или мястото на раждане на човека, като например имената Дзин (столица), Чън (утро), Дун (зима), Сюе (сняг). Други пък изразяват надеждата на родителите детето им да притежава някакви добродетели като например Джун (верност), И (справедливост), Ли (учтивост). Имената на хората от едно семейство се избират в зависимост от възрастта им и мястото им в семейната йерархия. Много често имената на хора, които са от едно поколение в рода, съдържат един и същи йероглиф като знак за тяхната еднаква позиция. Как е името ти на китайски?

Интересен факт, различаващ изключително много китайската култура от европейската е произходът на фамилните имена, свързан с дълбоката древност, когато хората живеели в семейни групи, обединени около жените – майки. Влез в igraigo.com, за да откриеш китайското си име. За справка, при нас фамилните имена се образуват от бащините, тъй като обществото ни е патриархално, а мъжът се счита за водач. При китайците всяка такава група носела името на най-възрастната жена, смятана за прародителка на семейството. Ето защо в много от йероглифите, използвани като фамилни знаци още от древността, присъства елементът „жена", а и самият йероглиф за „фамилия" е съставен от компонентите „жена" и „раждам". В други случаи пък фамилното име на даден род се извежда от мястото, където е живял семейният прародител. Ето защо и до днес съществуват фамилиите Джао, Сун, Цин, У, които са и названията на древни царства. Съществуват и фамилии, свързани с поста на прародителя, като Съма (коняр в двореца) или Съту (надзирател на чиновниците в двореца). Кое е твоето китайско име?